6 januari 2022
Geplaatst door TeamLichthoven

Wie vanuit het NS-station het Stationsplein opwandelt, staat meteen in het hart van de stad en daarmee oog in oog met grote warenhuizen zoals de Bijenkorf, C&A, Zara, Hema, Primark en de MediaMarkt. Maar natuurlijk zijn de kleinere winkels er ook, in grote getale zelfs. En wat dacht je van die knusse hotspots om eens even lekker te pauzeren met een koffie of een broodje? Het grote plein heet het 18 Septemberplein. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud. En als het marktdag is, dan is het daar eigenlijk nog leuker!

 

  • Het 18 Septemberplein is de centrale plaats waar het winkelgebied zich vertakt naar de levensaders van de binnenstad. Dit 18 Septemberplein dankt haar naam aan de dag dat Eindhoven in 1944 werd bevrijd en sindsdien jong en oud verwelkomt. De bankjes op het plein staan er klaar voor. Waar ook kunstzinnige objecten te bewonderen zijn zoals de Blob (Binary Large Object) tot de Bubble en de poort van het Piazza Shopping Center.
  • Aan dit plein grenzen de grote winkelstraten zoals de Vestdijk, Demer en Hermanus Boexstraat. Hier vind je jouw drogisterij en opticien, je schoenwinkel en het warenhuis voor je basismode en huishoudelijke artikelen. Maar zwerf je verder de stad in, dan val je van de ene verbazing in de andere. Want het zijn namelijk juist de daarachterliggende kleinere straten en pleinen die de unieke sfeer van de Eindhovense binnenstad bepalen. Met de Catharinakerk als rustige baken.
  • Houd je van markten dan is Eindhoven rijk aan locaties. Vrijwel elke dag is wel ergens een markt of marktje voor bloemen en planten, groenten en fruit, noten, vis en kip dan wel voor stoffen, boeken, tassen, cadeaus en overig kleingoed.

 

Natuurlijk is er ook wekelijks een marktdag op het 18 Septemberplein. Met niet minder dan 60 kramen een marktplaats van jewelste om te onderhandelen. Kooplui stallen al vroeg in de ochtend hun waar uit zodat jij vaak al vanaf 8.30 uur je boodschappen zou kunnen doen. Wellicht voor wat verse producten om daarna aan het werk te gaan?

Deze markt geeft de lekkerbek in jou een ruime keuze aan etenswaren en delicatessen. De kramen blijven staan tot 16.00 uur in de middag en in de zomer blijven de kramen vaak nog ietsje langer bezet. De kooplui willen immers van hun verse aanbod af en jij kunt misschien nog voorraad inslaan tegen een mooi voordeel.

 

Deze dinsdagmarkt staat weid en zijd bekend om het grote aanbod stoffen, kleding en artikelen zoals tafellakens en beddengoed. Er is vast iets voor jou te vinden. Alvast veel plezier!

O ja, als de dinsdag eens een keer niet uitkomt, in Eindhoven zijn nog meer adressen van weekmarkten die met de auto, bus of fiets goed bereikbaar zijn. Hier een opsomming:

* Maandag 12.00-16.30 uur: kleine markt aan de Tarwelaan bij de winkels in Vaartbroek
* Woensdag 09.00-12.00 uur: markt op de parkeerplaats bij winkelcentrum Woensel (ruim 50 kramen)
* Woensdag 13.00-16.30 uur: kleine markt in Gestel, Kastelenplein op het P-terrein
* Donderdag 09.00-12.00 uur: kleine markt bij Winkelcentrum Haagdijk bij de Tongelresestraat 

* Donderdag 13.00-16.30 uur: kleine markt op het St. Trudoplein
* Vrijdag 12.00-16.30 uur: kleine markt op het St. Gerardusplein
* Zaterdag 10.00-17.00 uur: Woenselse markt (ruim 100 kramen)
* Zaterdag 10.00-17.00 uur: markt op het Catharinaplein met vinyl, vintage, design en ambachtelijke producten
* Zaterdag 10.00-16.00 uur: biologische markt op het Wilhelminaplein

Tip! Vrijwel elke 3e zondag van de maand een Feelgood Market op Strijp-S, met kramen vol duurzame, lokale producten.

Let op: door de geldende Corona-maatregelen kunnen tijden en vormen afwijken. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.